Vissza

Sugárzott efemeriszek

1. Fogalom magyarul: Sugárzott efemeriszek

2. Fogalom angolul: Broadcast ephemerides

3. Meghatározás:

A valós idejű helymeghatározás céljára a műhold periodikusan sugárzott navigációs üzenetében a következő legfeljebb 4 órára érvényes műholdpozíció-előrejelzések. A sugárzott efemeriszeket (fedélzeti pályadatokat) a C/A vagy a  P kód vételére alkalmas vevők hasznosíthatják. 

 

 

4. Hivatkozások:

5. Megjegyzések:

A műholdkövető földi állomások mérik a műholdak tényleges pályadatait, és a mérési eredmények feldolgozásával több, a várható műholdpályát befolyásoló tényező figyelembe vételével előállítják a műholdpálya előre jelzését, majd az adatállományt naponta egyszer felküldik a műholdra. A műhold óránként egyszer sugározza a pályaadat-előrejelzéseket a navigációs üzenetében. A sugárzott efemerisz-adatok a műholdpályának a Kepler-féle pályától a föld gravitációs erőtere és más tényezők miatt várható eltéréseiről is szolgáltatnak információt, ezért mód van arra, hogy a valós időben vett korrekciós adatok alapján rövid ideig érvényes interpolációs Kepler-pályaszakaszokat határozzanak meg a földi vevők. A Kepler-féle törvényeket követő interpolációs pályaszakaszok sorozatát a szaknyelv simuló pályának (osculating orbit) nevezi.   

6090 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.