Mobil térképezés

1. Fogalom magyarul: Mobil térképezés

2. Fogalom angolul: Mobile mapping

3. Meghatározás:

Térbeli adatok gyűjtése mozgó eszközre telepített térképészeti érzékelők segítségével. A mobil térképezés eszközei a GNSS helymeghatározási és az inerciális navigációs technológiák együttesét használják a mérő eszköz térbeli helyének, sebességének és attitűdjének (3D elfordulásának) a meghatározására, míg a mérő eszköz térképezendő környezetét mobil lézerszkennerrel tapogatják le, előállítva ezzel az abszolút koordinátarendszerben elhelyezett térbeli pontokat jellemző lézerfelhőt. A mobil térképező eszközök a lézerszkennerrel térben kalibrált, ortofotók készítésére alkalmas digitális panoráma fényképezőgépekkel is rendelkeznek.

4. Hivatkozások:

 

5. Megjegyzések:

Ha a mobil térképező eszköz INS-egysége, vagy a GNSS helymehatározó egysége nem alkalmas az abszolút (azaz referenciapontként a Föld középpontját használó) koordinátarendszerben az elvárt pontossággal meghatározni a lézerfelhőt alkotó pontok helyét, akkor a terepi adatgyűjtést megelőzően a mobil térképező eszköz által érzékelhető (azaz vagy lézerrel letapogatható, vagy a térképező eszköz ortofotó-fényképezőgépe által rögzíthető), geodéziailag bemért referenciapontok sorozatát kell elhelyezni a terepen, majd a lézerfelhő utófeldolgozásával a  lézerfelhő pontjainak a  koordinátáit a referenciapontban mért hibával korrigálni kell, minden referenciapont környezetében.   

5419 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.