Vissza

Médiakonvergencia

1. Fogalom magyarul: Médiakonvergencia

2. Fogalom angolul: Media convergence

3. Meghatározás:

A médiakonvergencia az a folyamat, amelynek során a különféle médiumok (a nyomtatott sajtó, a rádió, a televízió, a böngészés alapú médiatartalom-letöltés) az internet segítségével egy közös médiummá kapcsolódnak össze. A folyamatot a számítógépek, okostelefonok tömeges elterjedése és hálózatra kapcsolódása teszi lehetővé.

4. Hivatkozások:

Források: Balázs Géza Az informatika hatása a nyelvre.

http://szgnye.vmmi.org/balazs2007.htm

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/glossary

ZÖLD KÖNYV Az egységes audiovizuális világ felé: növekedés, alkotómunka, értékek.

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:52013DC0231&from=EN

5. Megjegyzések:

A médiaszogáltatások a fejlett mobilhálózatok és okostelefonok elterjedésével bárhol rendelkezésre állnak. A folyamat ma még a kezdeténél tart, de az új lehetőségek új igényeket keltenek. Ráadásul a látszólag ingyenes tartalom-hozzáférés üzleti modellje egyeseknek óriási hasznot hoz, ugyanakkor hagyományos ágazatok (pl. CD készítése és eladása, újságkiadás) sorra csődbe kerülnek.

Az információkhoz jutásnak lesz továbbra is hagyományos módja, egy megadott újság, rádió vagy televízió szerkesztett programjának a követése, de megnyílik az út az egyéni aktivitás előtt: ki-ki a maga számára, érdeklődésének, helyzetének, igényének megfelelően kérdezheti le a különféle médiainformációkat, vagyis egyénre szabott információkat kaphat (csak úti híreket, csak egy konkrét vígjátékot, csak egy megadott szolgáltató információit stb.).

Ebből természetszerűleg fakad a tömegkommunikációs tér és idő kötöttségének a feloldása. Médiainformációt el lehet érni, bárhol és bármikor a világon.

A médiakonvergencia következtében az újságíró szakma is részben átalakul. Nyilvánvalóan továbbra is szükség lesz hagyományos újságírókra, rádiós és televíziós riporterekre, szerkesztőkre stb. De emellett megjelennek a „tartalom- vagy információgyáraknak” egyszerre sokoldalú (írott, hangos, hangos-képes) információt szolgáltatni tudó újságírók. Az érdekes információ vágott és vágatlan formájában az internetes sajtóban is azonnal rendelkezésre áll.

Az újabb netnemzedék növekvő számban fogja a számítógépet és a mobiltelefont mint médiumot (tömegkommunikációs eszközt) használni, s csak az a kérdés, hogy médiahasználati szokásuk milyen ütemben és arányban terjed el, s kényszeríti változásokra a hagyományos médiumokat.

Az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvben rögzített technológiasemleges megközelítés azt jelenti, hogy az azonos szolgáltatásokra mindig azonos szabályozásnak kell vonatkoznia, függetlenül attól, hogy milyen hálózaton keresztül és milyen végberendezéssel veszik igénybe őket. 

30262 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.