Vissza

Kommunikációs rendszerek konvergenciája

1. Fogalom magyarul: Kommunikációs rendszerek konvergenciája 

2. Fogalom angolul: Convergence of communication systems

3. Meghatározás:

Valamikor volt telefonhálózat, műsorszóró adóhálózat, mobil rádiótelefon hálózat, adathálózat. A hálózatok is és a végberendezések is ma már alkalmasak sokféle híranyag továbbítására és megjelenítésére. Például a tévéműsort telefonhálózaton keresztül nézetjük akár tévékészüléken, akár a számítógép kijelzőjén. Telefonálhatunk a kábeltévé-hálózaton keresztül. Az elektronikus leveleket fogadhatjuk az okostelefonon. Ez a kommunikációs rendszerek konvergenciája. 

4. Hivatkozások:

5. Megjegyzések:

A kommunikációs rendszerek konvergenciájának technikai alapja a közös digitális és internet-alapú információtovábbítás és a végberendezések magas fokú intelligenciája. Ma egy okostelefonban vagy egy digitális lapostévé-készülékben nagyobb processzorteljesítmény és nagyobb tárolókapacitás van jelen, mint egy 10 évvel ezelőtti személyi számítógépben, nagyobb felbontású kamera, mint egy 10 évvel ezelőtti fényképezőgépben. A sokoldalú hálózatok szolgáltatásai és az intelligens végberendezések a mai emberek számára megfizethető áron állnak rendelkezésre. Ezt bizonyítják azok a statisztikai adatok, hogy szinte minden magyar egészséges felnőtt ember birtokolja és használja ezeket. 

8421 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.