Vissza

Információs társadalmi szolgáltatások

1. Fogalom magyarul: Információs társadalmi szolgáltatások

2. Fogalom angolul: Information society services

3. Meghatározás:

Információs társadalmi szolgáltatásoknak nevezünk minden olyan távolról elérhető, díjazott szolgáltatást, melynél az adatok tárolása és feldolgozása elektronikus készülékek segítségével történik és a fogadó fél egyéni kérelmezésére indul.  Ez tehát gazdasági tevékenységnek tekinthető, tartalmazza termékek, szolgáltatások online eladását, terjesztését, de nem korlátozódik kizárólag az online szerződéskötésésekre. Az információs társadalmi szolgáltatások  közé beletartoznak még azok a szolgáltatások, melyek információ továbbításával foglalkoznak a kommunikációs hálózatokon keresztül, vagy hozzáférést biztosítanak a kommunikációs hálózatokhoz. A tv- és rádió-műsorszórás nem információs társadalmi szolgáltatások, mivel nem egyéni kérelmezésen alapulnak, ellentétben az olyan pont-pont típusú kapcsolaton alapuló szolgáltatásokkal, mint a VoD (video-on-demand), vagy elektronikus kereskedelmi szolgáltatások. Szintén nem tekinthetők információs társadalmi szolgáltatásoknak azok a kommunikációs hálózatokhoz köthető szolgáltatások, melyek kereskedelmi és üzleti életen kívüli tevékenységre irányulnak, mint például munkáltató és alkalmazottak közötti e-mail szolgáltatás. A távközlés, informatika és elektronikus média konvergenciája, azaz a három közeledő ágazat szinergikus szolgáltatásai, közös hálózatai és integrált eszközei, berendezései átalakítják, közelebb hozzák más ágazatok technológiáját, áthatják a tudáskezelési és szervezési folyamatokat, további területeket is integráló információs társadalmi szolgáltatások és alkalmazások kialakítására sarkallnak.

4. Hivatkozások:

Sallai Gy., Abos I.: A távközlés, információ- és médiatechnológia konvergenciája, Magyar Tudomány, 168:(7) pp. 844-851. (2007)

Directive 2000/31/EC of the European Parliament and of the Council of 8 June 2000 on certain legal aspects of information society services, in particular electronic commerce, in the Internal Market ('Directive on electronic commerce')

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex:32000L0031

5. Megjegyzések:

8471 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.