Vissza

Inerciális mérő egység - IMU

1. Fogalom magyarul: Inerciális mérő egység - IMU

2. Fogalom angolul: Inertial measurement unit - IMU

3. Meghatározás:

A 3D gyorsulás és elfordulás mérésére az inerciális referencia-koordinátarendszer három tengelye mentén mérő, 3 darab gyorsulásmérőt és 3 darab giroszkópot (elfordulásmérőt) tartalmazó és a navigáció támogatására alkalmas eszköz.

4. Hivatkozások:

 

5. Megjegyzések:

A Föld közelében végzett mérések esetén az IMU által mért navigációs értékeket korrigálni kell a gravitációs erőhatások és a Föld forgása miatt. Az IMU gyűjtőfogalommá vált és magában foglalja a más tipusú érzékelőket (magnetométer, GNSS) is magukban foglaló AHRS (Attitude Heading Reference System) rendszereket is. Az IMU-egységek pozícióhibáját a beépített GNSS helymeghatározó eszközzel periodikusan, akár másodpercenként többször (1-200-szor) is korrigálják, tehát az IMU rövid idejű stabilitáskövetelményét két tényező határozza meg: normál működési körülményekre a GNSS-pozíció megbízható frissítési ideje, rendkívüli működési körülményekre a GNSS-jel kimaradásának az ideje (pl. alagútban, épület, fák, stb. takarásában).  

8714 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.