Helyi hálózat

1. Fogalom magyarul: Helyi hálózat -  LAN

2. Fogalom angolul: Local Area Network - LAN

3. Meghatározás:

A helyi hálózat egy jól körülhatárolt, kis kiterjedésű (tipikusan néhány km-es méretű) földrajzi környezetben köt össze felhasználókat egymással, a helyi hálózat erőforrásaival, illetve a hálózati hierarchia magasabb szintjeivel, mivel a helyi hálózatok általában egy nagyobb kiterjedésű, sokszor hierarchikus szervezésű hálózatok részei. Gyakori jellegzetességük az is, hogy a hálózat egyéb részeitől eltérő, specifikus technológiákon alapulnak.

Példák helyi hálózatra:

  • A távbeszélő hálózat előfizetőit a legközelebbi központhoz (alközponthoz – PBX – vagy primér központhoz) bekötő vonalai, hagyományos nevén az ún. előfizetői hurok (subscriber loop).
  • Számítógép-hálózatok helyi hálózatai, a LAN-ok. A LAN-ok tipikusan egy épület, épületszint irodáinak csatlakozási pontjait kapcsolják hálózatba. Jellegzetes technológiájuk a strukturált kábelezési infrastruktúra és az Ethernet közeghozzáférési protokoll. Másik elterjedt technológia a vezeték nélküli LAN-ok (WLAN) családja.
  • Kábeltelevízió-hálózatok helyi hálózatai, amelyeken keresztül tipikusan egy lakóépület előfizetői csatlakoznak a gerinchálózathoz.
  • Az elektromos energiaelosztó hálózatokon működő kommunikációs hálózatok (Power Line Communications – PLC) legalacsonyabb hierarchia-szintje, amely tipikusan egy lakóház kisfeszültségű (240 V-os) hálózatán működik.

4. Hivatkozások:

5. Megjegyzések:

7798 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.