Hangkommunikáció

1. Fogalom magyarul: Hangkommunikáció 

2. Fogalom angolul: Voice communications

3. Meghatározás:

A hangkommunikáció olyan szolgáltatást jelent, amely nyilvánosan rendelkezésre áll hívások kezdeményezésére és fogadására közvetlen vagy közvetett módon, belföldi vagy nemzetközi viszonylatban, olyan telefonszámok igénybevételével, amely telefonszámok szerepelnek a nemzeti vagy nemzetközi számozási tervben.

4. Hivatkozások:

Proposal for a DIRECTIVE OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL establishing the European Electronic Communications Code (Recast) Brussels, 14.9.2016 COM(2016) 590 final 2016/0288 (COD)

https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2016/EN/1-2016-590-EN-F1-1.PDF

5. Megjegyzések:

Régen elterjedt, mondhatni meggyökeresedett téves elnevezés a magyar nyelvű hírközlési szakirodalomban a “hangkommunikáció”.A “hang” pontosabb angol megfelelője az angol szakirodalomban az “audio” kifejezés lenne. Az “audio” magában foglalja a beszédet, éneket, zenét is. A “voice” a latin “vox” szóból származik, amelynek első jelentése beszéd, második jelentése (emberi) hang, harmadik jelentése mondás. Olyan szókapcsolatok közismertek, mint például vox Dei – Isten szava, vagy vox populi – a nép szava, vox humana – emberi hang. Helyesebb és értelmesebb magyar szakkifejezés lehetne erre a fogalomra a beszédkommunikáció. Sajnos már reménytelen ennek elterjesztése. A telefonhálózatok fejlődésének terméke a „voice communications”, mivel ezen a hálózaton továbbíthatók mind beszéd-, mind nembeszéd-üzenetek (jelek). Ezért a beszédszolgáltatásokat kellene egyértelműen elkülöníteni a szöveg, zene(!), adat, állókép, mozgókép híranyagok továbbításától, hiszen a jogalkotó a beszédszolgáltatásokra gondolt.

EU dokumentumokban is előfordul a „voice and audio” vagy a „voice telephony” kifejezés eggymást kiegészítő értelemben pl:  „Audio and voice signals”http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:312:0066:0070:EN:PDF

vagy: „voice telephonyhttp://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2000:369:0003:0005:EN:PDF

19320 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)
AH
Harris Aurora Ennyi ideje: 5 Hónapok

wow, tôi đã phát điên khi đọc bài đăng của bạn, nó rất hay và nhiều thông tin. và nếu bạn có thời gian rảnh thì tôi mời bạn chơi trò chơi <a href="https://heardleanime.com/"> anime hearle </a> <a href="https://driftboss.net/"> ông chủ trôi dạt </a> với tôi.

JD
donna jane Ennyi ideje: 5 Hónapok

Hanging communcation is one of the most important [url=https://drift-hunters.com/]drift hunters[/url] skills for every puppy. This is a skill that gives puppies confidence and makes [url=https://iogamesio.onl/]io games[/url] them feel more secure in their environment.

JD
donna jane Ennyi ideje: 5 Hónapok

[drift hunters](https://drift-hunters.com/)

JB
bevis jason Ennyi ideje: 5 Hónapok

I am very happy to visit your blog, It tells me a lot of useful  drift hunters information. I will regularly visit the io games blog to support you.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.