Hangkommunikáció

1. Fogalom magyarul: Hangkommunikáció 

2. Fogalom angolul: Voice communications

3. Meghatározás:

A hangkommunikáció olyan szolgáltatást jelent, amely nyilvánosan rendelkezésre áll hívások kezdeményezésére és fogadására közvetlen vagy közvetett módon, belföldi vagy nemzetközi viszonylatban, olyan telefonszámok igénybevételével, amely telefonszámok szerepelnek a nemzeti vagy nemzetközi számozási tervben.

4. Hivatkozások:

Proposal for a DIRECTIVE OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL establishing the European Electronic Communications Code (Recast) Brussels, 14.9.2016 COM(2016) 590 final 2016/0288 (COD)

https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2016/EN/1-2016-590-EN-F1-1.PDF

5. Megjegyzések:

Régen elterjedt, mondhatni meggyökeresedett téves elnevezés a magyar nyelvű hírközlési szakirodalomban a “hangkommunikáció”.A “hang” pontosabb angol megfelelője az angol szakirodalomban az “audio” kifejezés lenne. Az “audio” magában foglalja a beszédet, éneket, zenét is. A “voice” a latin “vox” szóból származik, amelynek első jelentése beszéd, második jelentése (emberi) hang, harmadik jelentése mondás. Olyan szókapcsolatok közismertek, mint például vox Dei – Isten szava, vagy vox populi – a nép szava, vox humana – emberi hang. Helyesebb és értelmesebb magyar szakkifejezés lehetne erre a fogalomra a beszédkommunikáció. Sajnos már reménytelen ennek elterjesztése. A telefonhálózatok fejlődésének terméke a „voice communications”, mivel ezen a hálózaton továbbíthatók mind beszéd-, mind nembeszéd-üzenetek (jelek). Ezért a beszédszolgáltatásokat kellene egyértelműen elkülöníteni a szöveg, zene(!), adat, állókép, mozgókép híranyagok továbbításától, hiszen a jogalkotó a beszédszolgáltatásokra gondolt.

EU dokumentumokban is előfordul a „voice and audio” vagy a „voice telephony” kifejezés eggymást kiegészítő értelemben pl:  „Audio and voice signals”http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:312:0066:0070:EN:PDF

vagy: „voice telephonyhttp://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2000:369:0003:0005:EN:PDF

14225 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.