Vissza

Folkszonómia

1. Fogalom magyarul: Folkszonómia

2. Fogalom angolul: Folksonomy

3. Meghatározás:

Olyan tudásszervezési rendszer, amely valamely szolgáltatás elemeihez, oldalaihoz azáltal teremt hozzáférési, közösségi navigációs lehetőséget, hogy a szolgáltatás elemeihez, oldalaihoz a felhasználók által kapcsolt címkék halmazát kereshetővé teszi azok előfordulási, használati gyakorisága alapján. A folkszonómiák tipikus példáját jelentik a képekhez, posztokhoz, videókhoz rendelt címkék, hashtag-ek és az ezek gyakorisága alapján készített címkefelhők, mutatók, amelyek összekapcsolják az azonos címkékkel jelölt tartalmakat egymással.

4. Hivatkozások:

 

5. Megjegyzések:

Annak köszönhetően, hogy a felhasználók bármit szabadon beírhatnak a rendszerbe, a folkszonómiákba felvett címkék között nem teremthető semmi szemantikai kapcsolat, csak a címkék gyakoriságát és együttjárását lehet figyelembe venni. Ez azt is jelenti egyben, hogy a folkszonómiáknak „gyenge” struktúrája van, hiszen kevés és tartalmilag nem igazán értelmezhető relációt lehet felvenni a címkék, tárgyszavak között. Emiatt mondhatjuk azt is, hogy a folkszonómiák szemantikája lapos.

18644 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.