Felhő szolgáltatások

1. Fogalom magyarul: Felhő szolgáltatások

2. Fogalom angolul: Cloud services

3. Meghatározás:

A felhő szolgáltatások (cloud services) a felhő alapú számítástechnikai megoldások által nyújtott szolgáltatások. Az ITU-T Y.3500-as ajánlása 7 szolgáltatást nevez meg az ajánlás törzsszövegében és további feltörekvőként jellemzett szolgáltatásokat a mellékletben (Annex A). Ezek közül a kérdéssel foglalkozó irodalom legnagyobb része mindössze az elsődlegesen említett hét szolgáltatás közül hármat szokott taglalni.

Szoftver szolgáltatás (Software as a Service) keretében egy – vagy a felhőszolgáltató vagy egy harmadik fél által készített – szoftver használati jogát veszi bérbe a felhasználó. Platform szolgáltatás (Platform as a Service) igénybevétele esetén tipikusan egy saját maga által készített alkalmazás üzemeltetéséhez szükséges környezetet bérel az ügyfél. Végül az infrastruktúra szolgáltatás (Infrastructure as a Service) azt jelenti, hogy a felhőszolgáltató virtuális hardvert kínál a végfelhasználónak. 

4. Hivatkozások:

Recommendation ITU-T Y.3500 (08/2014) Information technology – Cloud computing – Overview and vocabulary. https://www.itu.int/rec/dologin_pub.asp?lang=e&id=T-REC-Y.3500-201408-I!!PDF-E&type=items

5. Megjegyzések:

A felhő hozzáférhetősége alapján lehet publikus, privát, ezek kombinációjaként hibrid, illetve közösségi felhő. A felhőket képesség típusokkal (cloud capabilities types) jellemezhetjük: Alkalmazás típusú (application capabilities type) esetben az ügyfél a szolgáltató alkalmazásait használja. Infrastruktúra típusú (infrastructure capabilities type) esetben az ügyfél számítási, tárolási vagy hálózati erőforrást vesz igénybe. Platform típusú (platform capabilities type) esetben az ügyfél a szolgáltató által nyújtott környezetben telepítheti, futtathatja, menedzselheti a saját alkalmazását. 

7302 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.