Felhő kommunikáció

1. Fogalom magyarul: Felhő kommunikáció

2. Fogalom angolul: Cloud communications

3. Meghatározás:

Felhőszolgáltatásként igénybevett kommunikációs szolgáltatás, amely valós idejű kétirányú kapcsolatot és az együttműködés további lehetőségeit nyújtja. Az IP-alapú beszéd-, esetleg videó- és adatkommunikációt olyan módon valósítják meg, hogy a távközlési adatbázisok és alkalmazások, a kapcsolók nem az azokat használó szervezet birtokában vannak, hanem egy harmadik fél üzemelteti a kommunikációs infrastruktúrát és a nyilvános interneten keresztül érhetőek el. 

4. Hivatkozások:

Recommendation ITU-T Y.3500 (08/2014) Information technology – Cloud computing – Overview and vocabulary. https://www.itu.int/rec/dologin_pub.asp?lang=e&id=T-REC-Y.3500-201408-I!!PDF-E&type=items

5. Megjegyzések:

A felhő hozzáférhetősége alapján lehet publikus, privát, ezek kombinációjaként hibrid, illetve közösségi felhő. A felhőket képesség típusokkal (cloud capabilities types) jellemezhetjük: Alkalmazás típusú (application capabilities type) esetben az ügyfél a szolgáltató alkalmazásait használja. Infrastruktúra típusú (infrastructure capabilities type) esetben az ügyfél számítási, tárolási vagy hálózati erőforrást vesz igénybe. Platform típusú (platform capabilities type) esetben az ügyfél a szolgáltató által nyújtott környezetben telepítheti, futtathatja, menedzselheti a saját alkalmazását.

    

6218 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.