Vissza

Fázismérés - a műholdas helymeghatározás fogalomkörében

1. Fogalom magyarul: Fázismérés - a műholdas helymeghatározás fogalomkörében

2. Fogalom angolul: Phase measurement

3. Meghatározás:

A műholdas helymeghatározás érdekében a műhold-mérővevő távolságot jellemző adatot, az ún. pszeudo-távolságot a műholdjel vivőfrekvenciájának a mérővevőben előállított referencia-vivőhöz képest mért fáziseltolódása alapján meghatározó, a pontos mérés érdekében a ciklus-többértelműség feloldását lehetővé tevő mérési módszer.

4. Hivatkozások:

 5. Megjegyzések:

A vevőben a mérés kezdetén fel kell oldani a ciklus-többértelműséget (carrier phase ambiguity), azaz meg kell határozni, hogy hány teljes hullámhossz adja ki a műhold-vevő távolságot (a fáziseltérés bármely ciklusra azonos). Mivel az L1 frekvencia kb. 20 cm hullámhosszal működik, és a fáziseltolódás a gyakorlatban a periódusidő 1%-ának megfelelő pontossággal mérhető, a kódmérés elvileg néhány mm pontosságú helymeghatározást tesz lehetővé. A valóságban a mérést több szabályos hiba is terheli, ezért  tényleges mérési pontosság ennél kisebb.                                                                     

D= ϕλ + Nλ, ahol D a pszeudo-távolság, ϕ a műholdjel fáziseltérése; λ a vivőjel hullámhossza; N a pszeudo-távolságot kiadó hullámhosszak számának egész számú része (az N meghatározása jelenti a ciklus-többértelműség feloldását).

 

7262 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.