Előtétek és tárcsázási eljárások

1. Fogalom magyarul: Előtétek és tárcsázási eljárások

2. Fogalom angolul: Prefixes and dialing procedures

3. Meghatározás:

A tárcsázási eljárások meghatározzák, hogy a beszédcélú elektronikus hírközlő hálózatok számozási tervében meghatározott azonosítók milyen sorrendben, milyen eljárással alkalmazhatók hívásfelépítés és üzenet­küldés kezdeményezésére a számozási tervben meghatározott előfizetők és szolgáltatások felé.

A tárcsázási eljárásokban a belföldi előtét (BE) és a nemzetközi előtét (NE) a belföldi és a nemzetközi számformátumot jelzik, a közvetítő-választó előtét (KVE) az adott híváshoz tartozó közvetítő szolgáltató választását jelzi.

A hívószám kijelzését hívásonként engedélyező előtét (KEE) és a hívószám kijelzését hívásonként letiltó előtét (KTE) használatával az adott hívásra megváltoztatható a hívószám-kijelzési beállítás.

Az előtétek használatával a belföldi vagy a nemzetközi számformátumok közül lehet választani, illetőleg hívásonként lehet közvetítő szolgáltatót választani. A belföldi előtét (BE=06) a belföldi szám tárcsázását, a nemzetközi előtét (NE=00) a nemzetközi szám tárcsázását jelzi, a közvetítő választó előtét (KVE=15cd) a számhoz tartozó közvetítő szolgáltató választását jelzi. Az előtét egy vagy több számjegyből áll, nem része a számnak.

A beszédcélú elektronikus hírközlő hálózatokban hívás és üzenetküldés kezdeményezésére a számjegyeken és a + karakteren kívül más karakter nem használható.

4. Hivatkozás:

3/2011. (IX. 26.) NMHH rendelet az elektronikus hírközlő hálózatok azonosítóinak nemzeti felosztási tervéről.

5. Megjegyzés:

A számok típusától függően más-más tárcsázási eljárást kell használnunk.

  • A teljesség igénye nélkül a telefonhálózatban az előtét tárcsázása után a központ tárcsahangot (TT) ad, a belföldi vagy nemzetközi szám ezután tárcsázható. Földrajzi számozási területen belüli hívásnál a tárcsázási folyamat: (KVE)-ES.
  • Ugyanígy kezelendő a belföldi számmal - (KVE)-BE-saját KS-ES formában - való hívás is.
  • Nemzetközi hívásnál a tárcsázási folyamat: (KVE)-NE-TT-OS-ES.
  • A KEE, illetőleg a KTE hívószámelőtétet a tárcsázási folyamat legelején kell tárcsázni.
  • A belföldi számmal - BE-saját SHS-ES formában - való hívást, valamint a nemzetközi számmal - +36-saját SHS-ES vagy NE36 saját SHS-ES formában - való hívást az előfizetői számos hívással azonos módon kell kezelni.
  • A nemzetközi számmal - +36-belföldi szám vagy NE36-belföldi szám formában - való hívást a belföldi számos hívással azonos módon kell kezelni.*Mobil rádiótelefon-hálózatokból indított nemzetközi hívás esetén a tárcsázási folyamat: (KVE)-NE-nemzetközi szám. Az NE helyett megengedett a "+" is.
6205 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.