Vissza

Automatizált járművezetés

1. Fogalom magyarul: Automatizált járművezetés

2. Fogalom angolul:  Automated driving

3. Meghatározás:

Az SAE International (Society of Automotive Engineers) által először 2014-ben publikált, majd 2016-ban frissített osztályozás alapján 6 különböző automatizáltsági szintet határoztak meg a járművezetésre. A 0. szint esetén a járművezés teljes mértékben a sofőr kezében van, a jármű csak figyelmeztető üzeneteket közöl, a vezetést segítendő. Az 1. szint („hands on”) esetén a feladatok többségét továbbra is a sofőr végzi, de egy bizonyos funkciót (pl. a gázpedál kezelése ad-hoc tempomat módban, vagy a kormánykerék forgatása parkolásnál) a jármű automatizált módon végez. A 2. szint („hands off”) esetén úgy a gáz- és fékpedál, mint a kormánykerék működtetése automatizált módon történik, a környezet figyelése viszont továbbra is a sofőrre hárul, akinek bármikor képes kell lennie azonnal átvenni a jármű irányítását. A 3. szint („eyes off”) esetén a környezet figyelését is a jármű végzi, automatizált módon, a sofőrnek viszont képesnek kell lennie, figyelmeztetés esetén, rövid időn belül átvenni a jármű irányítását. A 4. szint esetén („mind off”) a jármű vezetése és a környezet monitorozása is teljes mértékben automatizáltan történik, a járműben tartózkodó személy akár aludhat is a hátsó ülésen. Az automatizált járművezetés azonban csak bizonyos jól meghatározott körülmények esetén biztosított; ha ezek a körülmények megváltoznak, a járműnek képesnek kell lennie biztonságosan megállni, a járműben tartózkodó személy közbeavatkozása nélkül. Az 5. szint ezzel szemben a teljes automatizáltságot jelenti, amikor a járművezetés minden körülmények között teljesen automatizált módon történik, emberi beavatkozás nélkül.   

4. Hivatkozás:

Taxonomy and Definitions for Terms Related to Driving Automation Systems for On-Road Motor Vehicles J3016_201609, https://www.sae.org/standards/content/j3016_201609/

5. Megjegyzés:

A közbeszédben és a szakirodalomban is az „automatizált járművezetés” (automated driving) és „automatizált jármű” (automated vehicle) helyett sokkal jobban elterjedtek az „autonóm járművezetés” (autonomous driving) és „autonóm jármű” (autonomous vehicle) kifejezések. Az automatizált járművezetés viszont egy precízebb kifejezés, mely arra utal, hogy a döntéseket a jármű bizonyos jól definiált, automatizált folyamatok eredményeként hozza meg. Ezekhez a döntésekhez azonban hozzájárulhatnak olyan információk is, melyeket nem autonóm módon, hanem más járművekkel vagy az intelligens környezettel együttműködve szerez meg a jármű.  

7942 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.