Almanach

1. Fogalom magyarul: Almanach

2. Fogalom angolul: Almanach

3. Meghatározás:

Az almanach a GPS-műholdak által a földi mérővevőkhöz sugárzott, a teljes műhold-elrendezés (konstelláció) műholdjai közelítő pálya- és állapotadatait, az ionoszféra modelljét, valamint a GPS-idő és a UTC-idő közti átszámítást lehetővé tevő adatokat tartalmazó adatállomány. Az egyfrekvenciás vevők az ionoszféra modell segítségével számíthatják ki az ionoszféra-késleltetés közelítő értékét - ezzel csökkenthetik az egyfrekvenciás vevők esetén érvényesülő legjelentősebb hibaforrás hatását.

4. Hivatkozások:

 

5. Megjegyzések:

A navigációs műholdak a saját fedélzeti pályaadataikon túl egy ún. almanachot is sugároznak a felhasználók felé. Az almanachban a teljes konstelláció (műhold-elrendezés) közelítő pályaadatai megtalálhatóak annak érdekében, hogy a navigációs vevők saját pozíciójuk közelítő ismeretében meg tudják határozni a horizont felett található, tehát a műholdvevő által elvileg látható műholdakat. Ezáltal felgyorsítható a műholdak észlelése. Az almanachban található adatok lehetővé teszik a műholdpályák alacsonyabb pontosságú, de hosszabb távú előrejelzését is. Az előrejelzett pályaadatok segítségével megvizsgálhatjuk egy jövőbeli időpontra a műholdgeometria hatását, így megtervezhetjük GPS- (GNSS-) méréseink optimális időpontját, amikor kellően nagy számú műhold egyidejű észlelése lehetséges és a műholdak geometriai elrendezése is optimális a helymeghatározáshoz. A GPS-rendszer teljes kiépítéséig a statikus mérések tervezése elengedhetetlen volt, manapság már inkább csak városi környezetben, nagyarányú kitakarások esetén végezzük el ezeket a tervezéseket annak érdekében, hogy megfelelő minőségű méréseket tudjunk végrehajtani. Napjainkban a nagy energiájú műholdjeleket az L5 frekvencián sugárzó 12 darab GPS IIF műhold egyxelőre még nem képes folyamatosan L5 jellel ellátni a Föld teljes felszínét, ezért az L5 jelet igénylő (pl. lombkorona takarásában végrehajtandó) mérésekhez napjainkban is szükség lehet a mérési időpont almanach alapján történő tervezésére. A teljes idejű L5 elérhetőség a III. generációs GPS III műholdak 2018-ban kezdődő felbocsátása során válhat lehetővé. 

17425 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.